Hundförarutbildning

En av det fördelar man har som väktare är att kunna få jobba med hund inom sitt yrke. Det finns vissa förutsättningar för att du ska få kunna göra detta exempelvis att din arbetsgivare (bevakningsföretaget) tillåter det samt att det kunder du ronderar (utför bevakning) hos accepterar att du har med dig hund in på deras fastighet.

Förutom detta är det en relativt lång resa med olika utbildningar och godkännande för att du till slut ska få jobba med hund.

Du måste först ha genomgått en fullständig väktarutbildning vilket innefattar grundutbildning – VU1 samt grundutbildning – VU2. Efter detta måste du genomgå själva hundförarutbildningen för väktare. Slutligen måste du samt din hund genomgå en prövning hos polisen för att få ett godkännande av din hund samt dig och din hund som hundekipage.

Vanligtvis går man sin grundutbildning (grundutbildning VU1 och grundutbildning VU2) genom de bevakningsföretaget man blivit anställd hos. Är det något av det större företagen som Securitas eller G4S så är det hos BYA du troligtvis går din utbildning.

Dock måste du söka dig till en privat utbildare när det kommer till själva hundförarutbildningen. Det är då viktigt att du kollar upp det företaget som tillhandahåller utbildningen så att det är en godkänd hundförarutbildning du slutligen kommer att få.