Att tänka på innan du blir väktare

Innan du utbildar dig till ditt framtida yrke som väktare finns det ett par saker att reflektera över.

Att jobba som väktare brukar innebära att man får ta mycket ansvar och egna beslut. Utför man bara det uppdrag man har fått under rätt tid så brukar det även vara ett ganska fritt yrke. Dock finns det ett par saker du som person behöver klara av för att yrket ska passa dig, dom är innefattade i nedanstående rubriker.

Straffad

Är du sen tidigare straffad för något brott kan din ansökan om att bli väktare – som tas om hand av Länsstyrelsen – komma att nekas. Allt beror på vilken karaktär av brott det handlar om. Har du åkt fast för trimmad moped som femtonåring är oftast detta inget problem gentemot att du troligtvis blir nekad om du är dömd för någon form av stöld eller narkotikabrott.

Stresståligt

Beroende på vad du får för typ av arbetsuppgifter brukar stressnivån variera. Vanligtvis brukar man jobba som ronderande väktare – dvs man jobbar nattetid med att utföra olika sorters bevakning och tjänster hos ett flertal kunder efter ett visst körschema. Även inkommande larm och störningsjour inom ens distrikt ligger på ens ansvar att åtgärda.

Bevakningsföretagen tjänar sina pengar på att utföra så mycket bevakning som möjligt hos så många kunder som möjligt. Detta leder tyvärr ibland till att arbetsbelastningen på dig som väktare kan bli hög, i och med detta måste du vara stresstålig och kunna slutföra ditt jobb.

Det finns även mindre stressiga arbetsuppgifter, så som t ex butikskontrollant eller t ex brandvaktspostering.

Varierande arbetstider

Din första tid som väktare kommer du i 9 fall av 10 bli behovsanställd. Detta innebär att du inte får något fast schema utan att det starkt kan variera från månad till månad. Utöver detta måste du då vara beredd på att kunna jobba på kortvarsel – när din arbetsgivare ringer ut dig på olika uppdrag. Har du svårt att kunna inställa dig på kort tid – allt från en timme till en dag – kan detta vara ett problem för dig att få så mycket jobb som möjligt.

Du måste även vara beredd på att jobba mycket nattetid. Har du familj och barn kan det i vissa fall vara svårt att kombinera med nattjobb.

Jobba ensam

Oftast jobbar du ensam som väktare. Detta leder till att du måste kunna ta ansvar och egna beslut. Ibland kan det vara arbetspass upp till 12 timmar som du är helt på din egen hand. Känner du inte dig själv tillräckligt så lär du snart göra det efter att ha jobbat som väktare ett tag.

Förutom ovanstående punkter måste du vara 18 år fyllda. Oftast ser bevakningsföretagen att du har körkort.

Är ovanstående punkter något du inställer dig positivt till samt att du i stora drag är ostraffad så är väktaryrket absolut något för dig!