Krävs det körkort för att bli väktare?

Fråga: Måste man ha körkort för att bli väktare?

Svar: Att ha körkort ökar avsevärt dina chanser att få jobb som väktare. I mindre städer är det mer eller mindre ett krav, detta för att du ska kunna ta dig mellan olika objekt (företag).

Trots att det är oerhört meriterande att ha körkort, så kan du få jobb på ett stationärt objekt (t ex som receptionist på ett företag). Din uppgift kräver då inte att du behöver körkort. Men skulle det bevakningsföretaget du jobbar på bli av med objektet (företaget) som kund så är din chanser att du står utan jobb stora, ifall bevakningsföretaget inte har något annat stationär objekt med en ledig tjänst för dig.

Det är på grund utav detta väldigt bra att ha körkort – eftersom bevakningsföretagens kunder varierar från år till år – vilket leder till att du är mer anpassningsbar att kunna ta andra tjänster inom det bevakningsföretag du jobbar på.

I det större städerna – t ex Göteborg, Stockholm, Malmö – finns det dock en annan möjlighet om du inte har körkort. Det är att jobba som gående parkeringsvakt, vilket i sin tur inte kräver körkort.