Menu

Att tänka på innan du blir väktare

Innan du utbildar dig till ditt framtida yrke som väktare finns det ett par saker att reflektera över.

Att jobba som väktare brukar innebära att man får ta mycket ansvar och egna beslut. Utför man bara det uppdrag man har fått under rätt tid så brukar det även vara ett ganska fritt yrke. Dock finns det ett par saker du som person behöver klara av för att yrket ska passa dig, dom är innefattade i nedanstående rubriker.

Straffad

Är du sen tidigare straffad för något brott kan din ansökan om att bli väktare – som tas om hand av Länsstyrelsen – komma att nekas. Allt beror på vilken karaktär av brott det handlar om. Har du åkt fast för trimmad moped som femtonåring är oftast detta inget problem gentemot att du troligtvis blir nekad om du är dömd för någon form av stöld eller narkotikabrott.

Stresståligt

Beroende på vad du får för typ av arbetsuppgifter brukar stressnivån variera. Vanligtvis brukar man jobba som ronderande väktare – dvs man jobbar nattetid med att utföra olika sorters bevakning och tjänster hos ett flertal kunder efter ett visst körschema. Även inkommande larm och störningsjour inom ens distrikt ligger på ens ansvar att åtgärda.

Bevakningsföretagen tjänar sina pengar på att utföra så mycket bevakning som möjligt hos så många kunder som möjligt. Detta leder tyvärr ibland till att arbetsbelastningen på dig som väktare kan bli hög, i och med detta måste du vara stresstålig och kunna slutföra ditt jobb.

Det finns även mindre stressiga arbetsuppgifter, så som t ex butikskontrollant eller t ex brandvaktspostering.

Varierande arbetstider

Din första tid som väktare kommer du i 9 fall av 10 bli behovsanställd. Detta innebär att du inte får något fast schema utan att det starkt kan variera från månad till månad. Utöver detta måste du då vara beredd på att kunna jobba på kortvarsel – när din arbetsgivare ringer ut dig på olika uppdrag. Har du svårt att kunna inställa dig på kort tid – allt från en timme till en dag – kan detta vara ett problem för dig att få så mycket jobb som möjligt.

Du måste även vara beredd på att jobba mycket nattetid. Har du familj och barn kan det i vissa fall vara svårt att kombinera med nattjobb.

Jobba ensam

Oftast jobbar du ensam som väktare. Detta leder till att du måste kunna ta ansvar och egna beslut. Ibland kan det vara arbetspass upp till 12 timmar som du är helt på din egen hand. Känner du inte dig själv tillräckligt så lär du snart göra det efter att ha jobbat som väktare ett tag.

Förutom ovanstående punkter måste du vara 18 år fyllda. Oftast ser bevakningsföretagen att du har körkort.

Är ovanstående punkter något du inställer dig positivt till samt att du i stora drag är ostraffad så är väktaryrket absolut något för dig!

23 comments

 • Walid Jalal

  Men om man har blivit dömdt för åtta årsen?? godkänds det?? mvh

 • Fredrik Sjöholm

  Hej Walid,

  Det är jätte svårt att säga från fall till fall. Jag vet heller inte vad du blivit dömd för. Det absolut bästa du kan göra för att få klarhet i om du kommer att bli godkänd eller inte är att ringa till länsstyrelsen i ditt län och fråga.

  MVH Fredrik

 • Tallfot

  Jag funderar på detta. Men Jag kanske är lite klen? (ostraffad 41 år 184 cm kort 120 kilo, lumpen som fänrik i skytte. Jägarexamen och villa, vovve,katt,kärring och chryslers.)

 • Tallfot

  Svårt? Killen är ju en dömd brottsling. Vill vi ha han som väktare? Nä låt killen gå om SFI och utbilda sig till ”Webdesigner” eller Taxiförare när han klarat SFI.

 • Sindie

  Skulle var mycket spännande att få uppleva något nytt i sitt liv minsann,, har tänkt igenom detta noga,,ja de senaste 2 åren och detta kan vara just det jobb som kan ge utvecklingen jag söker..;).. japp bara att sattsa köra hårt..haha

 • Fredrik Sjöholm

  Låter bra!

  Man kan alltid prova att jobba som väktare ett tag, passar det inte in med ens livsstil kan man alltid söka något annat jobb. Alltid en bra erfarenhet.

  Sen finns det en ganska stor variation inom väktaryrket. Du kan jobba natt/dag. Som ronderande väktare eller stationär i exempelvis en reception på ett företag eller liknande. Även jobb som butikskontrollant. 

  Lycka till!

 • Kalle_94

  Så om att om jag skulle utfört något slags brott när jag var 15-16 och fått rättegång undomstjänst eller något annat så kommer jag inte kunna bli väktare? 

 • victor johansson

  jag är dömd för skadegörelse när jag var 17 och fick efter det jobb på en säkerhets firma som har hand om vakthundar, och jag skulle gärna vilja bli väktare, tror ni det finns någon möjlighet…

 • Luugano

  kan man ta utbildningen när man är 17år så att man kan söka jobb direkt när man blir 18 ?

 • Mactopen

  Hej Fredrik
  Jag är ostraffad och aldrig varit det,men däremot jag betalningsanmärkningar,tror du jag kommer kunna jobba på flygplatsen som kontrollant eller väktare

 • Fownk3

  Hej. Jag fyller 22 i år. Men när jag var 15 år slåg jag sönder en stuga, ett par värdfulla vaser etc som hämnd på en äldre herre då han satt dig en god vän till mej. Polisanmälan resulterade i att han hamnade i ungdomsanstalt.

  Skulle det vara möjligt för mej att få ett jobb som väktarre? 

 • Fredrik Sjöholm

  Det är omöjligt för oss att svara på. Det är Länsstyrelsen som bedömer alla fall. Ring dem och beskriv ditt fall och se om du kan få något svar från dem.

 • Anders

   Hej Fredrik! Jag är studerande för tillfället och känner att pengarna inte riktigt räcker till alltid, därför ser jag mig om efter extrajobb. Har tidigare jobbat ganska styrt och systematiskt och insett att det inte passar mig. Vill gärna möta uppgifterna ”när de skapas” eller hur man ska kalla det- så det blir mitt ansvar att ta ställning hur jag ska tackla utmaningarna.

  Är tyvärr utan körkort (21 år gammal) men tror du att det finns något väktarbolag som anställer studenter för extrajobb? mvh Anders

 • Madelene Lindberg

  Hej, jag är mkt intresserad av detta jobb! Jag är straffad sedan tidigare för misshandel. Är detta ngt problem om man ansöker ? 

 • Sune Lyktberg

  Hej finns det någon åldersgräns uppåt.
  Vad kostar utbildningen?

 • Zhila Sardar

  Hej Fredrik, jag har en viktig fråga. Jag blev straffad för olovlig körning dvs, kört utan körkort ( Erkände brottet ), kan man nekas av Länstyrelsen för det för att gå på väktarskolan och utföra PYT ? 1 mån efter brottet tog jag då mitt körkort och fick 1500kr böter + 3mån spärrtid. Men spärrtiden är över och jag har mitt körkort ( Har all rättighet att köra ) ? Jag vore otrolig tacksam för svar !?

 • Christian Blom

  Blev dömd 08 till 2 år vilkorligt för misshandel ( skyddade en person och de slutade dumt ) Men nu undrar ja om man kan utbilda sig ändå? Har körkort bc ykb, HLR med hjärtstartare m.m.m. Mvh Christian

 • ROBIN ROSENBERG

  en gång runkade jag i ett solarie och åkte fast 🙁 får jag bli väktare 🙁 🙁 🙁 fredrik??

 • Jakke

  Som väktare får man vara beredd på allt. Man kan även råka illa ut. Bli hotad, rånad, slagen mm.

 • mrlusifer

  Ringa misshandel är det ett brott som omöjliggör en utbildning?
  exempel, en förälder ger en lusing till sin son för att han har kastat sten på en annan så han har fått sy sig,Skolan anmäler och man blir dömd.

Leave a comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>